top of page

LASER TERAPI

HVAD KAN MAN BEHANDLE MED LASER

 

Helt kort så arbejder laseren ved at ”skynde på” kroppens egen evne til heling og dermed nedsættes inflammationstilstanden i det behandlede område og man oplever en mild grad af smertelindring.


Laserlyset påvirker cellestofskiftet positivt og øger desuden blodgennemstrømningen. Anvendes med succes i forbindelse med fx;

  • Seneskader

  • Skader på ligamenter/ledbåndsskader

  • Skader på ledapselskader

  • Arvæv

  • Sår – fremmer helingen

  • Rygsmerter og kissingspine idet laser hjælper til at mindske den inflammatoriske tilstand

  • Triggerpunkter / ømme punkter idet den virker afspændende, øger blodcirkulationen og virker mildt smertelindrende.

 

Behandling med laser er videnskabeligt underbygget som stofskifteaktiveringsmetode og effekten kan måles på celleniveau. For at forstå den del er man nødt til at beskrive laserlyset som partikler ladet med energi – fotoner. Laserlyset påvirker cellernes mithochondier (cellens energiproducent) til at producere mere ATP (cellens brændstof) og booster dermed den enkelte celle til at optimere på netop det den givne celle har til opgave i vores eller hestens krop.


LIDT OM FYSIKKEN BAG

Laserlys er fokuseret lys og adskiller sig fra almindeligt lys ved dels at være kohærent og dels monokromt.

Man kan rent fysisk beskrive lys som enten bølger (bølgeteori) og som partikler (fotoner – partikelteori.  Når vi siger at laserlys er monokromt så betyder det, at det lys den givne laser producerer er lys med én bølgelængde (nm, nanometer). Bølgelængden er det der fortæller os hvor i spektret lyset ligger. Det synlige spektrum har bølgelængder gående fra 380 til 750 nm, hvilket inkluderer farverne gående fra violet over i blå, gul og grøn til rød. Lys med bølgelængder, der ligger lige under det synlige spektrum, kaldes ultraviolet lys, mens stråling med bølgelængder lige over spektret kaldes infrarødt lys. Laserlyser ligger i infrarød- og nær-infrarød spektret.

Hvor dybt lyset kan trænge ind i vævet og have en direkte påvirkning, er afhængigt af bølgelængden og af om lyset er kohærent. For kohærent lys gælder at hver bølge af lys fungerer sammen som én -  og at lysbølgerne har top og dal som er sammenfaldende og det er det der gør at lyset er fokuseret og ikke spredes som fx ved en almindelig glødelampe.

 

Synligt lys og lys med op til 660 nm trænger kun nogle få millimeter ind i hunden og 660 nm er derfor anvendeligt til sårskader. Laser med 808 nm og 904 nm har en penetrationsdybde på 4-5 centimeter og gør dem dermed velegnede til blandt andet behandlinger på led, sener og triggerpunkter mm.

 

De lasere der anvendes terapeutisk og biostimulerende kan ikke trænge dybere end ca. 5 cm. Man kan så at sige måle effekter dybere som en ”slags ringe på vandet” – men det er altså ikke den direkte effekt af laserlyset – men den indirekte effekt der opnås ved at det ”direkte påvirkede område” har fået en forøget blodcirkulation og er blevet stimuleret positivt.

 

Jeg vil gerne slå fast at biolite og led-lys ikke er det samme som laser.

 

Hvor meget effekt der afsættes i vævet afhænger af laserens styrke. Der er altså stor forskel på om man anvender en laser med 180 Watt eller en laser med 500 Watt.

 

Når man anvender laserterapi biostimulerende og terapeutisk og ønsker man en mærkbar effekt – så er det altså ikke lige meget hvilken laser der anvendes. Det er både væsentligt at laseren kan afsætte den mængde watt i vævet man mener der skal til for at bedre eller igangsætte en proces og det er vigtigt at man anvender en bølgelængde som egner sig til formålet.

bottom of page